dimarts, 27 de maig del 2014

La suor

La suor és el líquid produït per les glàndules sudorípares. És secretada a través de la pell en períodes de cansament per expulsar substàncies de rebuig i evitar excessos de calor a l'organisme. És composta principalment per urea, colesterol, sals i greixos. Està compost  en el 99% d'aigua.
La suor, a més conté els compostos químics metifenol (o-cresol) i metilfenol (p-cresol), que són compostos odorífers.
Hi ha dos tipus de glàndules sudorípares: glàndules ecrines i glàndules apocrines.
Les glàndules ecrines estan distribuïdes en el cos humà virtualment per tot el cos i poden produir quantitats significatives de secrecions clares i inodores que contenen més del 99% d'aigua i sobretot electròlits com Na +, Cl -, lactat, aminoàcids i urea. El seu pH és àcid al voltant de 4,5. En contrast les glàndules apocrines es troben només en les zones amb pèls de les aixelles i genitals i en els mugrons, aquestes produeixen petites quantitats d'una secreció lletosa el seu pH és aproximadament neutre (pH 7.2).
La suor fresca és completament inodora. És la reducció de les llargues cadenes d'àcids grassos en cadenes més curtes com la de l'àcid fòrmic i l'àcid butíric la responsable de l'olor típic de la suor.

La secreció de suor excessiva rep el nom d'hiperhidrosi, mentre que la manca total de suor és la hipo- o anhidrosi.





1 comentari:

  1. És molt interessant la teva entrada, i les imatges del final, m'han encantat. Enhorabona!

    ResponElimina